Ing. arch. MARTIN ŠVEC

ArcheStudio

Malý architektonický ateliér v samostatně stojícím pavilonu

Účel budovyVýroba a podnikání
Datum uveřejnění2009-06-13
Doba prováděníduben 2009 - květen 2009
Ročník1.
Vedoucí práceIng. arch. Pavla Herzanová, CSc.
Měřítko modelu1:50

Autorská zpráva

Představuji svůj návrh na menší objekt, který bude sloužit jako pracoviště pro architektonický tým. Je zasazen do obecného fiktivního prostředí panelového sídliště s nižší zástavbou (do 5 podlaží). Budova je postavena na parkové ploše v prostoru mezi ulicemi přiléhajícími ke hlavní komunikaci. Novostavba vytváří oživující prvek, který je atraktivní jak pro své uživatele, tak pro náhodné kolemjdoucí.

Architektonické ztvárnění

Jednoduchá architektonická a forma a jasné, svěží barvy. To jsou klíčová slova pro tento projekt. Prioritou při návrhu bylo začlenění zvýšené terasy uprostřed dispozice, do níž ústí velké prosklené plochy místností. Budova se nachází na mírně svažitém pozemku. Sokl omítnutý tmavě šedou betonovou stěrkou dává vyniknout horní stavbě. Vstup je zvýrazněn zářezem do fasády, čímž přirozeně vzniká kryté závětří.

Dispozice

Přízemí je určeno pro většinu pracovních úkonů a jednání se zákazníky. Dominantní prvky vstupní haly jsou luxferová stěna oddělující schodiště a především výhled celoprosklenou stěnou na venkovní terasu. “Za rohem” je situován hlavní ateliér, kde může pracovat až 6 lidí najednou. Prosvětluje jej celoprosklená stěna ze severu, střešní světlík a menší jižní okno pro polooddělenou zónu inženýrů. Luxferová stěna zajišťuje klid rozdílným profesím a rozptyluje přímé světlo od jihu.
Druhé křídlo patří zasedací místnosti, k níž přiléhá menší oddělené pracoviště (např. pro přípravu prezentací). Nechybí nezbytné zázemí jako WC a kuchyňka, kde je počítáno i s příležitostnou přípravou hotových jídel.
Místnosti přízemí obklopují venkovní terasu, která je zvláště vhodná pro jednání se zákazníky nebo nenáročnou práci za příznivého počasí.
Suterén budovy obsahuje technickou místnost. Skýtá nezbytná technická zařízení pro ekologické vytápění budovy tepelným čerpadlem. Zároveň může být využita pro uložení jízdních kol pracovníků. Univerzální dílna slouží pro tvorbu modelů nebo jako fotostudio.
Patro je coby soukromý prostor vyhrazeno odpočinku pracovníků. Východní prosklení je orientováno na nezastavěnou stranu s výhledem. Polopříčka odděluje válendy pro spaní. K místnosti přiléhá koupelna se sprchovým koutem a WC.
Budova je navržena tak, aby umožňovala přechodné ubytování pracovníků s možností přípravy denních jídel a nerušeného přespání, což se hodí obzvláště v obdobích silného časového tlaku na dokončení projektu, kdy pracovníci tráví v kanceláři skutečně dlouhou dobu a pracují i v noci.

Konstrukce

Dům je založen na betonových pásech, využívaný suterén je vyzděn keramickými bloky a zateplen minerální vlnou. Horní stavba je realizována z dřevěného konstrukčního systému z lepených trámů kombinujícího stěnový a skeletový princip (prosklené plochy). Konstrukce je navržena jako nízkoenergetická. Sloupky jsou z vnitřní strany pobity sádrokartonem a z vnější strany OSB deskami. Prostor mezi sloupky je částečně vyplněn tepelnou izolací (minerální vlna) a slouží také pro vedení instalací. Obvodový plášť je ještě zvnějšku zateplen minerální vlnou v 15 cm silné vrstvě. Pohledovou vrstvu pak tvoří lakované fasádní cementotřískové panely kotvené na dřevěné sloupky.
Prosklené plochy člení lepené trámy, které jsou zároveň nosnými prvky pro stropy. Vlastní rámy prosklení jsou odděleny od nosných trámů tepelnou izolací. Jako zasklení je zvoleno izolační trojsklo. Pevné zasklení v transparentních stěnách je pohledově řešeno jako bezrámové. Otevíravé části tvoří dřevěná okna typu EURO rovněž vyplněná izolačním trojsklem.
Stropy jsou rovněž dřevěné, s nosnými tenkostěnnými profily. Plochá střecha je řešena dřevěnými plnostěnnými vazníky s malým sklonem. Jsou nadimenzovány tak, aby unesly 10 cm silnou vrstvu zeminy pro extenzivní střešní ozelenění.

Technické vybavení

V duchu ekologie a energetické úspornosti je navrženo pochopitelně i technické zařízení budovy. Ohřev vody pro vytápění zajišťuje tepelné čerpadlo se zemním vrtem. Vodu také pomáhá dohřívat rekuperační jednotka sbírající teplý “opotřebený” vzduch z vnitřních prostorů. Topná voda je rozváděna podlahou. V letním období lze tepelné čerpadlo využívat i jako klimatizaci. Při extémních mrazech vypomáhá tepelnému čerpadlu elektrokotel. V objektu se nepočítá se stálou velkou spotřebou teplé užitkové vody. Je připravována lokálními elektrickými průtokovými ohřívači blízko místa odběru. V objektu je instalována elektroinstalační sběrnice pro ovládání osvětlení, ventilace, vytápění a stínění přes počítačovou síť s možností vzdálené kontroly.

 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies