Ing. arch. MARTIN ŠVEC

Scuk.POINT Náměstí Svobody

Návrh na kryté setkávací místo na brněnském náměstí Svobody

Účel budovyUrbanismus a verejný prostor
Datum uveřejnění2009-04-04
Doba prováděníúnor 2009 - duben 2009
Ročník1.
Vedoucí práceIng. arch. Pavla Herzanová, CSc.
Měřítko modelu1:50

Autorská zpráva

Hned první ateliérový úkol se ukázal jako velice potřebný - oživit nedávno rekosntruované Náměstí Svobody v Brně. Právě rekonstrukce vyvolala mboho diskuzí a oblibě brňanů se příliš netěší. Vznikla zkrátka jedna velká šedá žulová plocha bez dostatku potřebné zeleně a intimnějších setkávacích a pobytových ploch.

Objekt je navržen k ústí Zámečnické ulice, tedy blízko domu známého jako provozovna McDonald's. Svým půdorysem kopíruje klínovitý tvar náměstí. Upoutává pozornost odlišným jemným rastrem tmavých dlažebních kostek a především zastřešující trojúhelníkovou kompozitní membránou vypínanou třemi lany na šikmých podporách. Uživatelé jsou tak chráněni před deštěm a přemírou slunečního záření.

Dominantním prvkem se stává fontána. Je řešena soudobě, poměrně jednoduše - kamenem obložená stěna s vetknutými kaskádami z průsvitného děrovaného plastu. Voda vytváří dvojí efekt: tok po samotných kaskádách a drobné proudy přes dírky. Nezanedbatelný význam má také uklidňující zvuk fontány.

Kompletní dokumentaci, kterou odevzdávám v rámci ateliéru si stáhněte ve formátu PDF. Najdete zde situaci, konstrukční detaily, pohledy, řezy apod.

 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies