Ing. arch. MARTIN ŠVEC

Polyfunkční dům Pentagon v Jeseníku

Co s dosluhující úřední budovou ze 70. let? Přestavět ji na dům s převahou startovacích bytů, restaurací, chráněnou dílnou a kulturním sálem. Ač to tak možná nevypadá, původní budova není zbourána. Nepřehlédnutelné skleněné fasády zrcadlí panoráma Jeseníků. K pocitu pohody přispívá jezírko v původním atriu.

Účel budovyBytový dum
Datum uveřejnění2012-02-28
Doba prováděníLeden 2012
Ročník4.
Vedoucí práceFA VUT Brno
Měřítko modelu

Autorská zpráva

Investiční záměr

Předmětem studie je rekonverze původní budovy Městského úřadu v Jeseníku na polyfunkční dům s převahou sociálního bydlení. V domě budou dále zřízeny obchodní prostory, chráněná dílna pro tělesně a mentálně postižené pracovníky, restaurace s možností práce sociálně znevýhodněného personálu. V objektu je zachován polyfunkční kulturní sál pro 600 diváků.
Většinu kapacity rekonvertované budovy tvoří podporované byty velikostní kategorie 1+kk až 3+kk. Slouží pro bydlení nízkopříjmových skupin obyvatel. Část bytů můžou k sobě přibrat až dva subjekty sociálních služeb (např. odlehčovací centrum pro seniory; krizové centrum pro oběti domácího násilí; stacionář pro vystupující klienty dětských domovů, kterým je poskytnuto startovací byldení právě v tomto domě). V posledních podlažích jsou komerční byty pro náročnější klientelu s přístupem na terasu. Přístupy do sociálních a komerčních bytů nejsou nijak oddělovány, sociální skupiny tak nejsou nijak segregovány.
Předpokladem provedení projektu je naplnění záměru města Jeseník na sjednocení všech pracovišť městského úřadu v nové budově, kdy se původní budova stane opuštěná (její další využití je problematické). Počítá se s realizací formou tzv. PPP projektu, kdy soukromý investor nebo veřejně prospěšná společnost původní budovu odkoupí, na vlastní náklady zrealizuje rekonverzi a rekonstrukci a dotčené subjekty veřejného sektoru (město Jeseník, Olomoucký kraj, poskytovatelé sociální péče) si budou u něj objekt dlouhodobě pronajímat. Návratnost investice zrychlí přítomnost komerčních bytů a restaurace.
Investiční záměr vychází z veřejně dostupného platného dokumentu: Akční plán města Jeseník 2008-2013.

Původní stav

Původní budova byla postavena v letech 1976 – 1979 jako sídlo bývalého n. p. Rudné doly Jeseník podle projektu kolektivu autorů z n. p. Interprojekt Brno. Po roce 1991 slouží veřejné správě. Nachází se na velmi pohledově exponovaném místě na úpatí Křížového vrchu. Parcela sousedí s veřejným parkem Smetanovy sady a se čtvrtí rodinných domků. Místo poskytuje atraktivní výhled na Lázně Jeseník a panoráma Jeseníků. Budova je také z dálky viditelná, např. z kolonády Priessnitzových lázní a vrcholu Šeráku. Ačkoliv úkolem budovy byla reprezentace velkého a bohatého socialistického podniku se silnými zahraničními styky i s tzv. západem, její architektonický výraz je zcela banální. Navíc díky svému mohutnému měřítku působí rušivě, zvláště v dálkových pohledech.
Objekt má jedno podzemní a pět nadzemních podlaží. Sestává ze čtyř dispozičních celků propojených vestibulem a schodišťovou věží. Dva pětipodlažní celky orientované na západ do ulice obsahují kancelářské prostory. Na východní straně se nachází dvoupodlažní celek s jídelnou, velkou a malou zasedací místností (městské konferenční centrum). K němu přiléhá kulturní sál se zázemím využívaný pro pořádání konferencí, plesů, rautů a koncertů. Suterén obsahuje technické zařízení budov a skladové zázemí jídelny.
Nosnou konstrukcí je ocelový skelet typu KORD vyvíjený a dodávaný n. p. Rudné doly Jeseník. Sestává z průběžných sloupů, zdvojených průvlaků z profilů U a příhradových stropních nosníků. V modulu sloupů se střídají rozpony 5,4 a 3,6 m. V suterénu jsou stropní nosníky plnostěnné a obvodové stěny zděné. Sál je zastřešen příhradovými vazníky na rozpon 18 m. Obvodový plášť nadzemních podlaží je tvořen typovými kovoplastickými panely s hliníkovými lištami a výplní ze skelné vaty. Okna jsou hliníková nebo dřevohliníková, zasklená izolačním dvojsklem. Střecha je plochá, jednoplášťová s tepelnou izolací a fóliovou krytinou přitíženou kačírkem. Technické zařízení je na dobu vzniku velmi moderní. Je zde instalován systém klimatizace americké značky Chrysler. Systém doposud slouží. Na budově je instalována retranslační stanice pro telekomunikace. Předpokládá se její přesun na vhodnější místo. Vytápí se pomocí vzduchu, který proudí kolem ohřátých teplovodních těles v parapetní předstěně. Zdrojem tepla je plynový kotel.
Původní budova je svým konstrukčním řešením zcela nevyhovující požadavkům na energetickou náročnost. Tepelné ztráty obvodovým plášťěm a střechou jsou značné. Část tepelné izolace byla navíc znehodnocena zatékající vodou při přívalových deštích. V posledních letech proběhly opravy některých plochých střech. Byly však provedeny nekvalitně, o čemž svědčí zvlněná fóliová krytina. Původní střešní pláště jsou poškozené, často jimi zatéká. Rozvody vody, kanalizace a elektroinstalace dosluhují. Dispozici je pro budoucí využití nutné zcela změnit.
Technický popis stávajícího stavu vychází z technické zprávy ke studii proveditelnosti rekonstrukce zmíněné budovy z roku 2006 – autoři Architektonická kancelář Polách & Brabenec s. r. o, Olomouc.

Situace širších vztahů

Pozice v urbanistické struktuře města

Budova se nachází v čele slepé ulice, která je hlavním přístupem do klidové východní části města. Okolní zástavbu tvoří tradicionalistické, řídce funkcionalistické vily z meziválečného období. Nejvýše na svahu se nachází novější rodinné domky ze 70. a 80. let. Budova vystupuje z parku Smetanovy sady, který je oblíbeným rekreačním a setkávacím místem všech věkových skupin obyvatelstva. Místo je dobře viditelné při příjezdu do města (z autousového nádraží) a z centra (Náměstí Svobody). Objekt ukončuje významnou pohledovou osu, která je však dnes narušena stavbou supermarketu u autobusového nádraží. Parcela tvoří těžiště klidové části, je vhodná pro umístění funkcí obchodu a kultury, shromažďování velkého počtu osob zde neruší. Horší je to s dostupností místa. Klidová část Jeseníku je od centra oddělena frekventovanou silnicí. Objekt se nachází na kopci, je hůře dostupný pro osoby se sníženou schopností pohybu. Na místo nezajíždí hromadná doprava. Je tedy nutné počítat, že uživatelé budou přijíždět auty.

Přírodní okolí

Dům se nachází na hranici zastavěného území a přírodního okolí města. Je usazen v zářezu poměrně prudkého svahu. Sousedící veřejný park plynule přechází v les. Za objektem stoupá stráň „Na Čapce“, oblíbené vyházkové plné krásných výhledů, v zimě sjezdovka s vlekem. Kolem domu vede několik turistických značených stezek. Přírodní prostředí v nejbližší návaznosti na budovu i v širším okolí je nespornou hodnotou místa zvyšující atraktivitu pro obyvatele i návštěvníky. Oblast je známá četnými prameny původně používány k vodoléčbě v Priessnitzových lázních.

Širší vztahy v Jesenickém regionu

Region, bývalý okres města Jeseník, se rozprostírá na severu Olomouckého kraje, zahrnuje poměrně rozlehlou a řídce osídlenou oblast Jeseníků, Rychlebských hor a severního podhůří u Polských hranic. Město Jeseník a navazující horské prostředí těží zejména z cestovního ruchu a lázeňství. Další oblasti hospodářství jsou však slabé. Region má jednu z nejvyšších nezaměstnaností v ČR. Velké průmyslové podniky po roce 1989 postupně krachují. Trochu to vynahrazuje vyšší podíl drobného podnikání, zejména v ubytování a pohostinství. Životní úroveň v oblasti je však v celostátním srovnání nízká. Mladí lidé odchází do větších měst, kde po studiu jako kvalifikovaná pracovní síla zůstávají. Jeseník se tedy nemůže spoléhat na přilákání nových obyvatel. Může však doplnit rezervy v sociálních službách a nabídce bydlení pro znevýhodněné skupiny obyvatelstva, a zároveň poskytnout pracovní příležitosti ve službách. Objekt se navíc stane s největší pravděpodobností výrazným prvkem identity města coby spádového a zájmového centra oblasti a zároveň oblíbené turistické destinace. Stane se jeho vizitkou.

Urbanistické Řešení

Návrh zachovává funkci objektu jako prostorové dominanty. Těží ze situace, že jednou z prvních věcí, které si přijíždějící do Jeseníku všimne. Objektem vyvrcholuje spojnice klidné čtvrti s centrem města. Dostává se do ní život. Turisté i obyvatelé Jeseníku se mohou setkávat v restauraci nebo v kulturním sále. Není třeba se bát, že by rušili klid obytné čtvrti. Park poskytuje rozptylovou plochu a prostor pro další setkávací aktivity všech generací.

Uspořádání areálu

Poněkud nelogicky umístěná funkce veřejné správy je vymístěna a nahrazena pro místo očekávatelnou funkcí – bydlením. K bydlení jsou připojeny funkce jej nerušící, a to v maximální míře – obchod, restaurace, sociální služby, dokonce výroba (chráněné dílny). Víceúčelový kulturní sál, největší v okolí, dobře akusticky vyřešený, navíc známý jako domovská scéna legendární kapely Priessnitz, je zachovaný.
Suterén, oba vysoké bloky (nyní obytné) na západní straně a hala kulturního sálu jsou zachovány na svých původních místech. Je zbourána původní vstupní hala uprostřed areálu, rovněž jako sekce jídelny. Naopak severozápadní blok s restaurací je se sálem propojen novou stavbou foyer. Na uvolněných střechách suterénu, nynějších garáží, je zřízena zahrada. Její veřejná část poskytuje výhledy na hory, je na ní umístěna restaurační zahrádka a vodní prvek. Slouží také jako rozptylová plocha („kuřárna“) pro návštěvníky sálu. Polosoukromá část zahrady je uzamykána, slouží pouze majitelům domů, jsou zde okrasné plochy, sezení, dětské hřiště a zatravněná plocha, která se může využívat jako hřiště.
Hlavní přístup do budovy již není z boku z jižní strany, nýbrž ze západní po rampě (bezbariérová). Podél západní strany budovy je zřízen parter, nová hlavní pěší trasa mezi ulicí a parkem. Kromě veřejného přístupu do restaurace a sálu jsou v domě zřízeny tři vstupy do bytů. Na severní straně se pak nachází hospodářský dvůr pro zásobování restaurace.

Jezírko

V původním místě hlavního nástupu je navrženo jezírko s čistící zónou a přirozeným svažováním dna. Jezírko vyplňuje téměř celou plochu sevřenou mezi zdmi garáží a je kolem něj proveden dlážděný chodník. Voda má pozitivní psychologický efekt, zpříjemňuje klima zvláště v letních vedrech. Primárním účelem jezírka je však zadržování dešťové vody a její využívání pro splachování WC. Pod jezírkem je umístěna podzemní nádrž schopná zadržet spolu s jezírkem veškerou kapacitu srážkových vod včetně rezervy pro vydatnější deště. Mezi jezírkem a nádrží probíhá cirkulace, čerpadlo je poháněno solárními panely umístěnými v zeleni. Jezírko doplňuje výtvarný prvek – socha představující člověka nesoucího těžké břemeno života na horách – tedy masivní betonové koryto, kterým padá voda do jezírka. Pohyblivá voda rozptyluje vzdušnou vlhkost a víří vodní hladinu, čímž brání množení obtížného hmyzu.

Úprava veřejných prostorů

V navazujícím okolí jsou ve velké míře zachovány původní opěrné zídky a terénní úpravy. Veškeré vzrostlé stromy jsou rovněž zachovány. Je kladen velký důraz na zelené plochy – větší i drobné. Parter včetně rampy je vymezen kamennými zídkami typickými v okolí, doplněn lavičkami zapuštěnými do zídek a záhony pro keře a kvetoucí rostliny. Podél jižní strany budovy je navržen široký chodník rozšířený o pobytovou plochu u jezírka z dřevoplastového deckingu. Je možné se z ní po schodišti dostat na střešní zahradu na garážích. Není navržena souvislá parková plocha, aby nekonkurovala Smetanovým sadům.

Provoz

Dům je přístupný po ulici Karla Čapka. Na silnici při západní straně budovy je běžně zakázán vjezd. Slouží pro zásobování restaurace a sálu. Parkování bydlících a případně personálu restaurace je umožněno v krytých garážích, které vznikly ze suterénní kotelny a zázemí jídelny. Vně budovy, na místě původního parkoviště na jižní straně, jsou návštěvnická parkovací místa. Původní parovací kapacity jsou sníženy ve prospěch zeleně. Nárazovou zátěž v případě konání akce v sále pojme veřejné parkoviště u nedalekého autobusového nádraží. Chodník při jižní straně může sloužit jako komunikace pro dopravní obsluhu – zásobování chráněné dílny, čištění jezírka.

Architektonický záměr

Cílem je snížit mohutnost budovy úpravou jejího měřítka. Dům přitom nadále zůstává význačným bodem. Západní obytné bloky jsou sníženy a rozčleněny lodžiemi, schodišťová věž je snížena. Díky tomu dům získává přirozené měřítko mírně větší než je běžné pro obytné domy. Na západní stěně jsou navrženy dvojité prosklené fasády. Jsou opticky přitažlivé díky zrcadlení panoramatu. Velké prosklené plochy kontrastují s úzkými francouzskými okny. Při pohledu nahoru vidíme střešní krajinu sestávající z pultových a plochých střech – pobytových teras. Severozápadní blok je o podlaží vyšší, ve shodě se svažováním terénu. Suterén a částečně i přízemí tvoří opticky i konstrukčně těžkou podnož, zdůrazněno je to velkoplošným tmavým obkladem z dřevocementových desek nebo tmavě šedou hrubou omítkou na garážích. Vrchní stavba je pak prolínání hmot světlé barvy a se dřevěným obkladem.
Markantním detailem jsou odhalené konstrukční prvky KORD. Ty jednak vymezují lodžie, jednak tvoří pergoly na střešní zahradě na garážích. Přiznaná ocelová konstrukce, překvapivě vystupující z dřevěných montovaných stěn, odkazuje spolu s tahokovovým zábradlím na styl hi-tech.
Hlavním posláním architektonických zásahů je učinit budovu z dálky přitažlivou, z blízka psychologicky příznivou, navozující vyrovnanou a přátelskou atmosféru.

Interiéry společenských prostorů

Společenské prostory částečně využívají materiály povrchů z původní budovy. Na podlaze restaurace, vstupní haly a foyer je původní růžový, případně červený mramor. Stěny jsou částečně obloženy kamenem – břidlicí získané z původní podezdívky. Stejně tak v zachovávaném středovém jádru k bytům jsou zachovány všechny původní kamenné obklady – žula, mramor, travertin na stěně výtahu. Plocha foyer je pročleněna pásem podlahy z dřevoplastového deckingu, propojuje oba východy ven. U prosklených stěn jsou navrženy vegetační zídky oddělující plochy vysypané štěrkem. Zde je umístěna interiérová zeleň a kamenné solitéry získané z nejbližšího okolí – přípomínka přírody Jeseníků. Nejvýraznější prvek je mohutná pohyblivá stěna umožňující přístup do kulturního sálu. Má modul 1,5 m a sestává z pevných a pohyblivých panelů. Na panelech je vyskládán nízký reliéf z dýhových destiček a případně hliníkových destiček modulu 50x50 mm. Tím může být na každém panelu vytvořen zcela originální výtvarný motiv. Navíc drobné členění umocňuje mohutnost stěny a poutá pohledy. Pohyblivé panely jsou opatřeny klikami a otáčí se kolem excentrické svislé osy. Otevírají a zavírají se automaticky, např. před představením a při přestávce, synchronně (díky propojení skrytým řetězem). Díky ložisku s momentovou spojkou lze však jednotlivé dveře otevírat nezávisle lidskou silou. Momentové spojky také uvolní dveře od pohonu, pokud jim brání v pohybu sebemenší překážka, např. prsty. Tím je eliminováno nebezpečí skřípnutí.
Dalším výrazným prvkem prostoru foyer je stropní podhled. Sestává z dvojsměrně zakřivených zavěšených plastových desek. Vytváří florální vzory změkčující působení interiéru velké haly. Zároveň rozptylují světlo ze stropních zdrojů – zářivkových trubic. Interiéry bytů
Byty jsou tvořeny kontinuálními obytnými prostor integrujícími obývací pokoj, kuchyň a případně i ložnici oddělitelnou posuvnou příčkou z broušeného plexiskla v hliníkovém rámu. Podlaha je tvořena tmavě mořenými a lakovanými deskami OSB. Použitý lak umožňuje i provoz kuchyně. Sezení je orientováno tak, aby z něj byl pokud možno výhled na horské panorama. Nábytek je typový, přenosný snadno a levně vyrobitelný.

Dispoziční řešení

Provoz restaurace

Je rozdělena do dvou podlaží. V přízemí severozápadního bloku, v bezprostřední návaznosti na hlavní vstup a foyer sálu, je umístěn nekuřácký odbytový prostor pro 75 hostů + 5 míst u baru. Na ofis číšníka a kávovou kuchyňku navazuje hala se schodištěm pro zaměstnance. Jídlo, nápoje i špinavé nádobí jsou dopravovány ze suterénu dvěma malými nákladními výtahy. V suterénu se nachází skladové zázemí (suchý sklad, sklad zeleniny, sklad s chladícími a mrazícími boxy, sklad nápojů a obalů, denní sklad), denní místnost provozního, WC a šatny zaměstnanců, přípravna a hlavní prostor kuchyně s koutkem pro mytí nádobí. Zásobování probíhá z hospodářského dvora v přízemí pomocí dvou výtahů. Jeden výtah – vstupní, je vyústěn do chodby a slouží pro zaskladňování balených surovin. Druhý – výstupní vede přímo ze skladu odpadů. Odpady jsou přepravovány po chodbách v uzavřených kontejnerech. Chodba ke skladům je uzamykatelná. Zaměstnanci přichází do práce dveřmi z hospodářského dvora a po zvláštním schodišti.

Provoz kulturního sálu

Do foyer přistupujeme hlavním společenským vstupem širokou chodbou kolem šatny a pokladny. Dostáváme se do přístavby foyer, kde se nachází místa k sezení pro kavárnu a občerstvení a členěné plochy. Výtvarně řešenou prosklenou stěnou je propojeno s kulturním sálem po jeho delší straně. Kulturní sál pojme až 600 sedících diváků (200 při sezení u stolů). Jsou zřízena nová schodiště na balkon přímo z prostoru sálu. Zázemí sálu umístěné za jevištěm a obsahující šatny, kuchyňku, WC, umývárny a pokoje pro účinkující zůstává původní.

Chráněná dílna a obchodní prostory

Nachází se v suterénu jihozápadního bloku, který je zde nástupním podlažím. Je zásobována vraty v jižní stěně. Jedná se o otevřený prostor, kde je volně propojená zóna výroby a zóna prodeje. Součástí je nezbytné hygienické zázemí a kancelář mistra. V suterénu jihozápadního bloku a přízemí severozápadního bloku jsou navrženy celkem 3 víceúčelové prostory, které mohou sloužit buď jako obchody nebo kanceláře sociálních služeb. Obchodní prostor na severu má vlastní zásobovací vstup a sklad.

Bydlení

Dům má tři navzájem propojené vchody a tři schodišťová jádra. Jádra uvnitř obou obytných bloků jsou vybudována dodatečně. Středové jádro zasahuje do výšky 3. NP, je prostorově velkorysé a je v něm zachováno původní hlavní schodiště s mramorovým obkladem. U vchodu ze severní strany jsou umístěny nádoby na tříděný odpad. Vchody jsou propojeny v suterénu chodbami kolem úložných kójí. Do středového jádra v každém podlaží ústí chodby, kolem nichž jsou vchody do bytů. V každém jádře je navržen jeden výtah, jedná se o přemístěné výtahy z původní budovy.
Podporované byty velikosti 1+kk a 2+kk jsou prosvětlené buď jednostranně nebo dvojstranně, pokud přiléhají k jižní fasádě. Mají hloubkovou dispozici. Mezi podporované byty jsou také vloženy halové byty 3+kk, vhodné např. jako azylové bydlení. U vchodu do bytu je umístěn pás sestávající ze zádveří, WC a koupelny. Okna pokojů, obzvláště těch orientovaných na západ do dvojité fasády, jsou co největší. Je tím dosaženo maximálního prosvětlení obytných místností. Zároveň se obyvatelé mohou těšit z výhledů na Jeseníky a do lesa. Kuchyňský kout je umístěn nejhloubějí, předpokládá se v něm nutnost umělého osvětlení. Ve větších obytných prostorech je vymezen ložnicový prostor posuvnou příčkou z broušeného plexiskla.
Komerční byty vyššího standardu jsou vhodné pro trvalé bydlení nebo k pronajímání turistům. Mají přístup na střešní terasy a užívají nejatraktivnější výhled na panoráma Jeseníků. Jsou obvykle velikosti 3+kk a 2+kk a sestávají z kontinuálního obytného prostoru, kde ložnice je oddělena posuvnou příčkou. Případný pokoj navíc má samostatný vstup z haly.

Stavebně-technické řešení

Základy

Jsou využity stávající základové konstrukce (patky, pásy pod ztužidly). Pouze pod přístavbou foyer je realizována železobetonová základová deska tloušťky 600 mm.

Nosné konstrukce

Je využita stávající ocelová skeletová konstrukce KORD. V některých místech je ubírána, případně znovu přidávána (na stavbu nejsou dováženy žádné nové prvky). Obvodové průvlaky pod pultovými střechami jsou posazeny níže. Stropní nosníky jsou zde nahrazeny dřevěnými krokvemi. Nosné sloupy v interiéru jsou obloženy z požárních důvodů sádrovláknitými deskami. Nosná konstrukce foyer modulově navazuje na severozápadní blok. Je smontována ze znovuvyužitých prvků KORD.

Obvodový plášť

Obvodové stěny suterénu jsou původní, zděné. Jsou opatřené vnějším kontaktním zateplením z konopných desek. Ty jsou chráněny obkladem z dřevocementových desek na dřevěném roštu s provětrávanou mezerou.
Obvodové stěny nadzemních podlaží jsou dřevěné montované. Jejich nosnou konstrukci tvoří dvojice sloupků 50/50 mm propojených pásnicí z desky HDF. Vzniká tak lehký sloupek eliminující tepelný most. Stěna je z obou stran opláštěna sádrovláknitými deskami a vyplněna konopnou tepelnou izolací. U vnitřního líce tepelné izolace je parozábrana. Po obou stranách jsou sádrovláknité desky přetmeleny mrazuvzdorným tmelem a je na ně přímo aplikována malba (vevnitř bílá, venku světle béžová). Na některých částech je na stěnu přibit dřevěný rošt nesoucí dřevěný palubkový obklad opatřený ochrannou lazurou. Část západní fasády je opatřena dvojitou prosklenou fasádou s řízeným režimem větrání. V patrech je připevněna uzavřenými ocelovými profily. Distanci mezi plášti tvoří znovuvyužité svisle montované příhradové nosníky KORD. Vnější plášť tvoří vrstvené bezpečnostní sklo upravené pokovením. Zrcadlící vrstva dotváří výtvarný záměr – zrcadlení okolního prostředí. Navíc pomáhá tepelné stabilitě v létě a chrání soukromí obyvatel v pokojích. Skla jsou připevněna bezrámově v rozích. V úrovni podlahy pokoje je umístěn pochozí PORO rošt umožňující údržbu zevnitř. Vespodu a nahoře pod okapem je proslená fasáda opatřena regulovatelnými žaluziemi umožňujícími řízení proudění vzduchu dutinou fasády. V létě je tak možné využít ochlazování vzduchem proudícím kolem oken komínovým efektem. V zimě se zase uvnitř akumuluje teplejší vzduch.
Prosklené stěny společenských prostor jsou zdvojené v hliníkových rámech. Sestávají z izolačního trojskla a vnějšího částečně zrcadlícího skla připevněného bodově v rozích. Vzniká tak dojem bezrámového zasklení.
Obvodový plášť splňuje doporučené požadavky normy Tepelná ochrana budov na nízkoenergetické domy. Je difuzně uzavřený.

Střechy

Ploché střechy jsou ozeleněné. Jsou vynášeny stávající nosnou konstrukcí (průvlaky a stropnice, železobetonová deska v trapézovém plechu). Tepelnou izolaci na parotěsné vrstvě tvoří extrudovaný polystyren. Následuje hydroizolace a vláknité desky, které slouží zároveň jako substrát a vlhkostně akumulační vrstva. Ty mají tloušťku 400 mm a nejsou pochozí, umožňují i pěstování trvalek a nižších keřů. Pochozí plochy jsou tvořeny dlažbou na podložkách.
Pultové střechy jsou vynášeny dřevěnými krokvemi a bedněním ze sádrovláknitých desek. Na něm je provedena parozábrana a tepelná izolace z dřevovláknitých desek. Krytinou jsou pásy z titanzinkového plechu. Okapní žlab je zapuštěný.
Skladby střech splňují doporučené požadavky normy Tepelná ochrana budov na nízkoenergetické domy. Jsou difúzně uzavřené.

Výplně otvorů

Okna jsou dřevěná, typu EURO, zasklená izolačním trojsklem. Stejné platí pro venkovní dveře. Rámy jsou natřené na tmavě šedo. Vnitřní prosklené dveře ve společenských prostorech jsou v ocelových rámech, ne něž je pískované sklo montováno z obou stran z vnější strany rámu (možno upravit stávající dveře v ocelových rámech). Jiné interiérové dveře jsou standardní, dřevěné voštinové, v případě potřeby protipožární.

Podlahy

Ve společenských prostorech je realizována kamenná dlažba (znovuvyužití původní mramorové a žulové dlažby), obsahuje podlahové vytápění a akustickou izolaci. Veškeré podlahy v bytech jsou suché, na vrstvě zvukové izolace a vybavené podlahovým vytápěním. Nášlapnou vrstvou jsou lakované desky OSB, případně keramická dlažba na silikonovém lepidle. Podlahy balkonů vynáší ocelová konstrukce napojená na viditelnou stávající konstrukci KORD. Sestávají z dřevoplastového deckingu. Podlahu zapuštěných lodžií na východní straně tvoří betonové dlaždice na podložkách.

Řešení akustické izolace

Při návaznosti společenských a obytných prostorů je nutné zabránit přenosu hluku do bytů. Společenský sál a foyer jsou samostatné dilatační celky nezávislé na obytném bloku. Ve společenských podlažích obytného bloku jsou instalovány rezonanční akustické podhledy absorbující hluk vlastním kmitáním. Vodorovná zvuková izolace je ve skladbě podlah. V dutině pod trapézovými plechy je umístěna další dodatečná vrstva izilace, která tvoří zároveň tepelně izolační vrstvu pro podlahové vytápění. Mezibytové příčky jsou ze sádrovláknitých desek z vyšší zvukovou pohltivostí, vyplněné minerální izolací a se vzduchovou mezerou. Nosné sloupy prostupující stropy jsou obaleny minerální izolací, aby se eliminovaly účinky akustických mostů.

Vytápění a energetické hospodářství

Celá budova je vytápěna teplovodním podlahovým vytápěním (nízkoteplotní systém). Pouze v suterénu a zachovaném zázemí kulturního sálu jsou instalovány teplovodní nástěnná tělesa. Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo ze zemních vrtů. Zbytek potřeby tepla ve velkých mrazech a pro ohřev teplé vody pokrývá plynový kotel.
V suterénu a v restauraci je instalována vzduchotechnika odpovídající svou kapacitou účelu prostoru. Strojovny jsou umístěny v suterénu. Obytná patra jsou větrána řízeně. Rozvody vzduchotechniky jsou ve stropních dutinách. Větrací jednotky – dvě pro každé patro a blok zvlášť jsou umístěny v uzamykatelných výklencích na chodbách. Rozdělení po patrech je zvoleno pro možnost použít co nejmenší profily potrubí. Je zde funkce rekuperace tepla z odpadního vzduchu.
Dvojité fasády zlepšují tepelnou stabilitu v létě a v zimě. Zabudované žaluzie umožňují stínění v létě.

Technické zařízení budovy

Rozvody vody, kanalizace a elektroinstalace jsou provedeny zcela nové. Jsou navrženy instalační šachty. Stropní dutiny umožňují vedení vodorovného potrubí kanalizace, čímž je možné zejména snížit počet stoupaček v nebytových prostorech. Je zde dvojí vodovod. Pro pitnou vodu a pro dešťovou vodu využívanou na splachování a zavlažování pozemku.

 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies