Ing. arch. MARTIN ŠVEC

Kreativní centrum Přehrada

Přestavba opuštěného hotelu u Brněnské přehrady na dům pro uměleckou komunitu s byty, ateliéry, ubytovacími prostory a hudebním klubem

Účel budovyVýroba a podnikání
Datum uveřejnění2014-01-13
Doba provádění
Ročník6.
Vedoucí práceProf. Ing. arch. Helena Zemánková, CSc.
Měřítko modelu

Autorská zpráva

Bývalé rekreační zařízení Socialistického svazu mládeže v krásném prostředí Brněnské přehrady je už mnoho let opuštěné a chátrá. Představuji návrh, jak z něj opět učinit místo plné života. Vznikne z něj KREATIVNÍ CENTRUM s cílem přinášet život do trochu ospalé rekreační oblasti ve stínu velkoměsta. V žádném případě se nejedná o partu umělců žijících ve svém vlastním světě. Umělci sami provozují hudební bar, kde koncertují zajímavé kapely, pořádají kulturní a zábavné sportovní akce pro veřejnost nebo tvoří přímo v terénu mezi lidmi.

Investiční záměr

Opuštěný areál odkoupí a zvelebí družstvo složené z 9 mladých lidí, kteří zde bydlí i pracují. Tito lidé se budou podílet na nákladech na stavbu a budou se dělit o výtěžek z provozování komerčních služeb. S velkou mírou svépomoci si zde vybudují svůj domov i pracoviště. Kapacity areálu jsou maximálně využity tak, aby poskytovaly nejen prostor pro zábavu a svobodnou uměleckou tvorbu, ale přinášely i ekonomický zisk. A to tak, aby kreativní centrum bylo rentabilní.

  • Bydlení - Byty pro členy družstva, kteří v kreativním centru zároveň pracují. Součástí jsou také prostory pro ubytování přátel a relaxační místnost s vířivkou a saunou pro obyvatele bytů.
  • Ateliéry - Prostor pro uměleckou tvorbu anebo i podnikání (podle svobodné vůle uživatelů). Jedním z ateliérů je architektonická kancelář, která přináší zisk.
  • Hudební klub - Přes den poskytuje nápoje a jednoduché občerstvení turistům. Večer se mění v místo, kde koncertují kapely a DJové. Hudební dramaturgie upřednostňuje takové žánry, které jsou sice menšinové, mají však početnou základnu fanoušků ochotných přijet za svým oblíbeným interpretem i z daleka (např. rock, punk, některé typy elektronické hudby). Převážnou většinu zisku zajišťuje prodej nápojů.
  • Konferenční prostory - Slouží k pronájmu pro studentské workshopy nebo akce neziskových organizacím financovaných z dotací. Vhodné také pro pořádání firemních večírků.
  • Ubytování - Původní bungalovy obsahují pronajímatelné jednotky pro ubytovávání účastníků workshopů a také turistů v letní sezóně.

 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies