Ing. arch. MARTIN ŠVEC

Turbínová hala Differdange

Ideová studie konverze haly plynové elektrárny v městečku Differdange v Lucembursku. Vznikne zde muzeum energie. Studie je výsledkem mezinárodního workshopu. Spolupráce: Alessia Barone (IT), Maxime Nguyen (FR)

Účel budovyVýroba a podnikání
Datum uveřejnění2014-05-30
Doba provádění
Ročník6.
Vedoucí práceWorkshop, HTW Saarbrucken
Měřítko modelu

Autorská zpráva

V Lucemburském závodě oceláren ArcelorMittal v městečku Differdange poblíž hlavního města Lucemburk se nachází hala bývalé elektrárny, kterou chce město vybudovat na muzeum energie. Původní turbínová hala obsahovala generátory elektrické energie poháněné zpočátku párou, později naftou a plynem. Hala byla postavená v roce 1914 a je velice architektonicky cenná, zejména díky svému pokrokovému obloukovému zastřešení s příhradovými ocelovými vazníky a díky své neorenesanční fasádě, která se uplatňuje i v interiéru.

Naším úkolem bylo navrhnout vnitřní stavební program a napojení nového muzea na urbanistickou strukturu města. Tento úkol řešilo ve velmi krátkém čase 8 mezinárodních týmů studentů architektury z celkem 6 škol z Evropy a USA.

Náš návrh spočívá ve vytvoření parku, který odděluje centrum města a průmyslový závod, jehož je turbínová hala stále součástí. Je zachován rovněž původní ochranný val, na němž je vybudována promenáda s výhledem na turbínovou halu. Do valu jsou vetknuté menší budovy s doplňkovými provozy muzea a menšími expozicemi. Mezi novými objekty a stávající halou vzniká náměstí, kterému dominuje amfiteátr. Interiér původní haly je narušen dostavbami co nejméně. V úrovni původní jeřábové dráhy je vytvořen ochoz, který umožní návštěvníkům prohlédnout si vystavované stroje obřích rozměrů z výšky.

 ©2006-2022 Martin Švec | Napište mi | Tento web nepoužívá cookies