Ing. arch. MARTIN ŠVEC

Rodinný domek Praha Braník

Radikální rekonstrukce domku z 20. let, výsledkem bude dům, který maximálně využije dostupný prostor. A to při respektu k rázu zástavby vilové čtvrti.
Právě zpracovávám projekt pro stavební povolení

Účel budovyRodinný dum
Datum uveřejnění2015-09-28
Doba provádění
Ročník0.
ZákazníkSoukromá osoba
Měřítko modelu

Autorská zpráva

Místo

Rekonstruovaný dům se nachází ve pražské čtvrti Braník, konkrétně v její hornější části, která je spíše vilového charakteru, nabízí krásné výhledy na Prahu včetně Pražského Hradu a je tím, co si člověk představí pod pojmem dobrá čtvrť – svatý klid, přitom ruch velkoměsta za zády, hodně zeleně a místa pro nerušené hry dětí. Většina zdejších domků a menších bytovek vznikla ve 20. a 30. letech minulého století, doplňují je vilky z období socialismu, ve své době často architektonicky nadprůměrné, taktéž i ve velké míře zdařilé přestavby z poslední doby. Ulice Zapadlá dělá čest svému jménu – je opravdu zapadlá a tichá. Řadu, na jejímž konci stojí řešený dům, tvoří řada dvojdomů z konce 20. let, architektonicky jednotná v duchu doznívajícího historismu. Jednotícím prvkem jsou zde nárožní „věžičky“ s mansardovou střechou.

Dům

Požadavkem investora bylo co nejvíce využít ekonomický potenciál místa a vybudovat pohodlné dvougenerační bydlení pro mladé manžele s malou dcerkou, pro babičku a vytvořit také pronajímatelný byt, který pomůže návratnosti investice. To jsou celkem 3 bytové jednotky. Samozřejmým požadavkem je respektování ducha místa a rázu zástavby. Obzvláště, když architektonická laťka je v daném místě hodně vysoko. Není to jednoduchý úkol, ovšem ani ne nemožný. Také je nutné zmínit, že dům o svoji původní historizující vizáž již v minulosti přišel. Fasádní tvarosloví nahradil hladký šedý břízolit, namísto kastlových oken se složitým členěním máme v původním stavu obligátní trojdílná okna. Není tedy zde nic, co by nás nutilo vracet se k historizujícímu pojetí domu. Rozhodně neuškodí, pokud se na konci řady tradičně ztvárněných domů objeví jeden moderní, ovšem vycházející z původního tvaru. Napětí mezi tradicí a funkcionalistickou modernou je pro vilovou čtvrť na Bráníku naprosto typické.

Při pohledu z ulice jasně odlišíme původní dům se šikmou střechou, má bílou fasádu a okna v původním rozložení. Na svém místě zůstala i věžička, ačkoliv dostala o něco modernější tvar. Prostor pozemku nalevo vyplňuje nová přístavba, která se liší tmavě červenou fasádou a také oproti původnímu domu ustupuje. Díky tomu se dá snadno rozlišit, co je staré a co je nové. Dům je stále takový, jací jsou jeho „bratři“ na ulici – přestože trochu narostl a prošel důkladnou omlazovací kúrou. Nejvíce se dům rozšířil při pohledu ze zahrady. Zde dominují velká okna uspořádaná do pásů. Aby fasáda působila co nejméně mohutně, je v prvním patře přerušena vodorovným pásem s mírně zapuštěnou odlišenou fasádou. V nejvyšším podlaží je průčelí dynamizováno jednostranně šikmou střechou a odlehčeno částečně ustupující fasádou.

V domě

V původním byly dvě bytové jednotky se dvěma pokoji a kuchyní, malý sklípek a půda s malou mansardou ve věžičce. V 70. letech přibyla k domu přízemní přístavba, která rozšířila dům do boku a do zahrady. Přidala sice domu poměrně pěknou terasu, avšak nijak zvlášť nezvýšila komfort bydlení. Vytvořila jen obtížně využitelné komunikační haly. Přidala změť nosných zdí a malých místnůstek, a to směrem do zahrady, v místě nejatraktivnějším pro nové obytné místnosti. Cílem návrhu tedy rozhodně není dům jen „nafouknout“, ale vnitřní uspořádání především racionalizovat a využít maximální plochu pro obytné místnosti. Jedním ze způsobů, jak toho docílit, bylo přesunutí schodiště do vstupní části domu. Toto nové schodiště obsáhne dům od sklepa až po podkroví. A jasně dělí dům podle schématu: co patro, to byt.

V přízemí se nachází třípokojový byt pro prarodiče. Ve 2. podlaží pak byt pro rodinu majitele se 4 obytnými místnostmi. Podkroví pak patří pronajímatelnému bytu se 3 pokoji. Do ulice jsou orientovány ložnice a dětské pokoje, obývací pokoje propojené s kuchyní jsou pak vždy s výhledem velkými okny do zahrady. Ve stranové přístavbě je kromě schodiště umístěno skladovací zázemí, koupelna a šatna k ložnici ve 2. podlaží a koupelna k bytu v podkroví.

 ©2006-2015 Martin Švec | Napište mi